1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

Monitor és száraz szem

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk vmit, pl monitort, vagy olvasáskor ez a szám 7-10re csökken.

 

A szem korai kifáradásának a munka során az alacsony pislogási szám a meghatározó tényezője. Tovább rontja a helyzetet, hogy a munkahelyek nagy részénél légkondi is működik, ami még tovább száritja a szemet. Ehhez hozzájön még, hogy a kelleténél általában több a mesterséges megvilágitás is a munkahelyeken, ami szintén a szem fáradását okozhatja.

A legújabb monitorok maradékreflexiója 0,3%-ra van lecsökkentve. Ez megközeliti a szemüvegek reflexiócsökkentő (antireflex) rétegének értékét. Minden egyes esetben a munkábaálláskor és később legalább 2 évente fontos a dolgozók szemészeti szűrése. Elsősorban megfelelő szemüveg felirásával kell segiteni a látást, a monitor ugyanis előhozza, ill. fokozza a rejtett szemhibákat.

 

 

Különös figyelmet érdemelnek a 40 év felettiek, valamint a kontaktlencsések. 40-es kor felett kezd csökkeni szemünk alkalmazkodó képessége, igy a különböző távolságokra már nem látnak úgy, mint korábban. Sokan abba a hibába esnek, hogy olvasószemüveggel ülnek a gép elé, holott a monitor egy köztes zónát képvisel, ahová más szemüveg szükségeltetik. Nekik jó megoldást jelent a kifejezetten monitor előtti munkavégzésre kifejlesztett változó fókuszú lencse.

A monitor előtt kontaktlencsét használók hátrányosabb helyzetben vannak, mint a szemüvegesek. A kevesebb pislogás miatt a lencsén található könnyfilm-réteg gyengül, hamarabb szárad a szem és romlik a látás élessége, minősége. Másik probléma, hogy a kontaktlencsék kisebb szűrőképességgel rendelkeznek. Nedvesitő cseppek használatával a panaszok enyhithetőek.

Legjobb megoldást az anyagában szinezett, kifejezetten monitor előtti munkavégzésre kifejlesztett lecsék jelentenek a monitor előtt dolgozóknak. Ezek a lencsék a monitorok spektrumához igazitott karakterisztikájukkal remek szűrőhatással rendelkeznek. Dioptriás és sima változatban is elkészithető.