1037 Budapest, Bécsi út 54.
430-0592, 430-0593, 70/427-9637

Kontaktlencse és szemüveg

Ha valaki kontaktlencsés, az nem azt jelenti, hogy szemüvegre már nincs is szüksége többé!

Bármilyen korrekciót érintő változást megelőzően egy korrekt vizsgálat kivitelezéséhez lágy lencsét viselőknek a vizsgálat előtt 12 órával már nem szabadna lencsét viselniük. Kemény és gázáteresztő lencsét viselőknél ez az idő 1-2 hétre tolódik ki, bár ez egyéb tényezőktől is függ.

 

Sajnos nagyon sok lencseviselőnek nincs szemüvege, vagy nem megfelelő benne a korrekció, ezért sokszor érkeznek a vizsgálatokra kontaktlencsében. Nehezen értik meg, hogy így elvégezni a vizsgálatot nem lehet. A másik probléma, ha esetleg szemészeti betegségek miatt nem viselhetnek kontaktlencsét, akkor megint csak a szemüveg nyújtana gyors segítséget, hogy lássanak!

Tapasztalatom szerint általában az erősebb dioptriát viselők idegenkednek legjobban a szemüvegektől. Sokszor azonban nekik lenne a legfontosabb, hogy szemüveget is hordjanak. Minél erősebb dioptriára van szükség, általában annál több oxigént igényel a szem. Nem megfelelő lencse viselése következtében gyakran alakul ki oxigén hiányos állapot (ereződés) a szemen és ilyenkor gyakran javasolt a lencsestopp!

Állandóan viselni a lencsét egyébként sem ajánlott senkinek. Időnként tanácsos beiktatni lencsementes napokat!. Ezzel pihentetjük a szemünket.