1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

Kontaktlencse és szemüveg

Ha valaki kontaktlencsés, az nem azt jelenti, hogy szemüvegre már nincs is szüksége többé!

Bármilyen korrekciót érintő változást megelőzően egy korrekt vizsgálat kivitelezéséhez lágy lencsét viselőknek a vizsgálat előtt 12 órával már nem szabadna lencsét viselniük. Kemény és gázáteresztő lencsét viselőknél ez az idő 1-2 hétre tolódik ki, bár ez egyéb tényezőktől is függ.

 

Sajnos nagyon sok lencseviselőnek nincs szemüvege, vagy nem megfelelő benne a korrekció, ezért sokszor érkeznek a vizsgálatokra kontaktlencsében. Nehezen értik meg, hogy így elvégezni a vizsgálatot nem lehet. A másik probléma, ha esetleg szemészeti betegségek miatt nem viselhetnek kontaktlencsét, akkor megint csak a szemüveg nyújtana gyors segítséget, hogy lássanak!

Tapasztalatom szerint általában az erősebb dioptriát viselők idegenkednek legjobban a szemüvegektől. Sokszor azonban nekik lenne a legfontosabb, hogy szemüveget is hordjanak. Minél erősebb dioptriára van szükség, általában annál több oxigént igényel a szem. Nem megfelelő lencse viselése következtében gyakran alakul ki oxigén hiányos állapot (ereződés) a szemen és ilyenkor gyakran javasolt a lencsestopp!

Állandóan viselni a lencsét egyébként sem ajánlott senkinek. Időnként tanácsos beiktatni lencsementes napokat!. Ezzel pihentetjük a szemünket.