1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

Multifokális lencsék

Hogyan válasszunk multifokális szemüveglencsét, avagy miért idegenkednek oly sokan ettől a lencsétől?

 

Ennek oka általában az, hogy sok rosszat hall az ember másoktól, vagy esetleg már viseltek ilyen lencsét korábban, de nem voltak elégedettek vele. Másokat a lencse ára riasztja el. Nézzük csak meg, hogy hogyan is van ez?

 

A multifokális lencséknek ma már számos változata létezik. Viselőjének kényelmes látást biztositanak egész nap, minden távolságra.

A lencsében egy un. corridor (csatorna, folyosó) található, ahol fokozatosan (progressziven) változik a lencse törőértéke.

Minél szélesebb ez a csatorna, annál kevésbé torzit a lencse a széli részeken, annál jobb minőségű a szemüveglencse, és persze annál drágább is. Mert ugye nem mindegy, hogy egy kulcslyukon keresztül, vagy egy kitárt ajtón át szemléljük a világot!

Kívülről a lencse ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos lencse.

A progresszív lencsék viseléséhez hozzá kell szokni, meg kell tanulni használatukat. Nem elég a szemüvegben csupán a szemünket mozgatni, használatakor szükséges bizonyos fejmozgás is.

Az elején fellépő megszokási problémák normálisak, viselésüket tanulni és gyakorolni kell. Ez időben vizsgálva mindenkinél más és más. Vannak akik pár nap alatt, de vannak olyanok is, akik hetek alatt szokják meg viselésüket. Nyilván ez attól is függ, hogy kinek  milyen korrekcióra van szüksége. Más progresszív lencsék jönnek be egy mínuszos, és más egy pluszos dioptriát viselőnek, valamint az is számit, hogy kinek mi a munkavégzése, hobbija.

Az új szemüveget érdemes először mindig pihent szemre reggel, ébredés után ismert környezetben próbálgatni. Ne adjuk fel a viselését akkor sem, ha azonnal nem ad elég komfortérzetet. Szánjunk rá időt bőven! Meglátjuk, milyen nagy előnyei vannak, ha egy szemüvegben látunk  minden távolságra jól, és nem kell folyamatosan cserélgetnünk őket. És ha belegondolunk abba is, hogy ez tulajdonképpen három szemüveget helyettesit, akkor talán másképp látjuk az árát is.

A lencse választásakor érdemes alaposan végighallgatni a szakembereket, hogy az egyes tipusok között mik a különbségek. Tájékozódjunk előbb!

multifokális lencsék

A legújabb lencsék un. freeform technológiával készülnek. Az igy gyártott lencsék egyedi felületi kialakitással, századnyi pontosságúak. Igy biztositják optikailag a legnagyobb látómezőt, elkerülve a széli torzitásokat. Ezek már prémiumkategórájú lencsék.

Manapság persze már pár ezer Ft-ért is kinálnak progressziv lencséket.  Akkor inkább már három szemüveg!