1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

SEAN CONNERY és 84 év

Az évtizedek során a James Bondként egykor nők millióinak szívét megdobogtató Connery vonzereje mit sem kopott...

 

sean connery1 sean connery2 sean connery3

 

Thomas Sean Connery a skóciai EDINBURGH-ban született egy szegény munkáscsalád gyermekeként. Apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. A család anyagi helyzete miatt félbe kellett szakítania az általános iskolát, hogy dolgozhasson. Segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként vállalt munkát, majd csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahonnan azonban gyomorfekélye miatt leszerelték.

 

Fiatalkora óta aktívan sportolt: az 1950-es Mr. Universe testépítő versenyen szülőhazája színeiben bronzérmet nyert, és amikor a SouthPacific című musicalben megkapta első színpadi szerepét, még profi labdarúgóként képzelte el jövőjét.

sean connery4 sean connery5 sean connery6

 

Szerepei begyakorlása során a SZEMÜVEGES karakterek megformálására különleges gondot fordító színész egyike azon keveseknek, akik 60 év felett is testre szabott szerepeket kaptak.

sean connery7 sean connery8 sean connery9 sean connery10 sean connery11 sean connery12

A fáradhatatlan színész nagy skót hazafi, még a hetvenes években megalapította a Scottish International Education Trustot, az alapítványt mely a szegények oktatásában próbál meg segítséget nyújtan

Pályafutása során számos elismerésben is részesült: egyebek mellett megkapta a francia Becsületrendet, valamint 1990-ben életműdíjjal jutalmazta a Brit Filmakadémia. 995-ben Cecil B. DeMille díjat kapott a Hollywood Foreign Presstől, 1998-ban pedig elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet. II. Erzsébet brit királynő nemrégiben lovaggá ütötte - miután pár évvel korábban, mint skót nacionalistától, már megtagadták tőle az elismerést.

 

sean connery13

 

Azóta viszont újfent igényt tarthat a Sir Sean Connery megszólításra...