1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

POLLEN RIADÓ !

pollen modell

 A szem allergiás tünetei néha önálló kórkép formájában alakulnak ki, de legtöbbször a szervezet más részeit is érintő allergiás megbetegedés részeként jelentkeznek. 

Magarországi pollen térkép

 

A levegőben lévő pollenmennyiséget darab/köbméterben mérik, és a laikus közönség számára érthetőbb módon, 4 kategóriába sorolják be (alacsony, közepes, magas, nagyon magas koncentráció). Ez az évek óta használt módszer azonban csak egy fajra vonatkozik, a pollenre érzékenyek nem tudják meg ebből, szervezetüket milyen pollenterhelés éri akkor, amikor a pollenszezon ideje alatt ténylegesen kint vannak a szabadban. 

DE !  AMI EBBÓL NEKÜNK FONTOS :

 

Az allergia szemészeti vonatkozásai

pollen modell

A szem területén jelentkező allergiás jelenségek okai ugyanazok, mint a szervezetben máshol - például az orrban - előforduló allergiás tünetek kiváltó okai és folyamatai. Néha helyi izgató anyagok (kozmetikumok, szemcseppek) váltják ki a szemre korlátozódó allergiát. 

 

Az allergia gyakran valamely évszakhoz kötötten jelentkezik: tavasszal a fák és virágok pollenjei, nyáron a fű, ősszel a gyomnövények okoznak allergiás tüneteket. Ezeket az allergéneket nehéz elkerülni, mivel mindenhol jelen vannak a levegőben. A házon belül megtalálható allergének - házipor atka, penészgombák, egyes állati szőrök - pedig egész évben allergiás tüneteket okozhatnak.

 

 

A szem allergiás tünetei elsősorban a kötőhártyát - a szemgolyó elülső felszínének fehér részét valamint a szemhéjak belső oldalát borító, átlátszó nyálkahártya réteget - érintik. Ez a védekező réteg közvetlen kapcsolatban áll a környezetünkkel, és nagymértékben ki van téve a levegőben található allergén részecskék károsító hatásának. A kötőhártya sűrű érhálózata kitágul ("vörös szem" jelentkezik), és az itt található bőséges nyirokhálózat megduzzad (ödéma alakul ki). Jellemző még a váladékozás (amely allergia esetén sűrű, nyákos küllemű).

 

allergia tünetei a szemen

 

- A szemet érintő allergia okozta tünetek és panaszok az egészen enyhétől a komoly kellemetlenségig terjedhetnek. Utóbbiak megnehezíthetik a mindennapi életet és munkavégzést. A heves tünetek azonban nagyon ritkán érnek el olyan súlyos fokot, amely már a szem egészségét és a látást is károsíthatja. Mindenképpen érdemes segítséget kérni a panaszok enyhítésére.

 

- A szem allergiás gyulladása a legtöbbször annak a következménye, hogy az allergén a szembe vagy a szempillákra kerül, és onnan irritálja az idegvégződéseket. A szem bevörösödik, a szokásosnál jóval több könnyet termel, szinte folyamatosan váladékozik, emellett megduzzadhat és állandóan viszket. Bár ezeket a tüneteket könnyedén lehet kezelni például szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő cseppekkel, sokan elmulasztják ezt. A kezelés elmaradásának következménye - a betegség elhúzódása mellett - a látás romlása vagy a szem visszafordíthatatlan sérülése lehet.

 

- A túlságosan erős dörzsölés  apró sebeket is okozhat a szemgolyó felületén - ennek következménye akár maradandó látáskárosodás is lehet!

 

A súlyos, allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésére talán a legjobb szerek a kezelőorvos által felírható szteroid tartalmú szemcseppek. Ezek gyorsan enyhítik a viszketést, gyulladást, illetve nem szárítják a szem felületét.

 

szemhéj gyulladás

 

A gyógyszeres kezelés mellett házi "módszerekkel" is enyhíthetjük a viszketést, illetve a duzzanatot; ezeket már a tünetek megjelenése előtt érdemes alkalmazni!

 

A szabadban mindig viseljünk napszemüveget, ez nem csak a napsütéstől, hanem némileg a pollenszemcséktől is védi a szemünket. Mossunk gyakran kezet és arcot. Kontaktlencsét viselők a nyári, allergiás időszakban inkább térjenek át a szemüvegre: a kontaktlencse ki- és behelyezésénél vagy megigazításánál ugyanis kénytelenek vagyunk belenyúlni a szemünkbe. Ha pedig már begyulladt a szem, akkor nehezebb megfogni a lencsét, így viszont könnyebb megsérteni a szem felületét. 

 

Ha nagyon viszket a szem, akkor ne dörzsöljük, hiszen akkor csak még rosszabb lesz! Tehát lehetőleg ne viseljünk lencsét, vagy átmenetileg térjünk át napi lencsére. Továbbá kerüljük a szemránckrémek, szemfestékek használatát.

 

Allergiával kapcsolatos egyéb kérdésekkel kapcsolatban szívesen ajánlom a kedves olvasóknak Dr. Csáki Csillát. Gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkozik. Kérem, látogasssanak el a doktronő saját honlapjára: www.gyerek-allergia.hu és kérjenek tőle segítséget.

 

Csillát régóta ismerem személyesen is, nagyon jó szakembernek tartom, ezért ajánlom Önöknek szívesen.