1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

Magyarként született...Bronxban

Tony Curtis

 

(Bernard Schwartz, ;Bronx, New York, 1925. június 3. Henderson, 2010. szeptember 29.)

 

kétszeres Golden Globe-díjas magyar származású hollywoodi színészlegenda, aki 130 alkotásban szerepelt, szexszimbólum, producer, író. 1959-benOscar-díjra jelölték. Családja Magyarországról települt ki az USA-ba.

 

tony-curtis

 

A világszerte Tony Curtisként ismert filmcsillag eredetileg Bernard Schwartz néven született New York-ban, 1925. június 3-án. Családja Mátészalkáról származik, ahonnan New Yorkba emigráltak szülei, Schwartz Emanuel és Klein Ilona (Helen Schwartz).

 

tony curtis 2

 

Amikor Tony 1943-ban 18 éves lett, bevonult a haditengerészethez, majd a háború után színészként folytatta pályafutását Kaliforniában, az Universal Stúdiónál, ahol rengeteg fantáziát láttak színészi tehetségében. A színészkedésen kívül a lovaglás és a vívás érdekelte. Karrierje kezdetén vette fel a Tony Curtis nevet, később vonult be a filmtörténelembe. 1951-ben feleségül vette a 2004-ben elhunyt ismert színésznőt, Janet Leigh-t (1951–1962).

 

tony curtis 4

 

Házasságból két leány született, Kelly ésJamie Lee Curtis. Utóbbi, apja nyomdokaiba lépve elismert színésznő lett. Curtis házassága 1962-ben válással végződött. Válása nem okozott törést filmes pályafutásában. Olyan filmekben láthattuk, mint A tolvaj hercege, vagy az Ali baba fia.

 

tony curtis 3

 

A megbilincseltek című filmben, amiben Sydney Poitier-vel szökésben lévő rabokat alakítottak.

 

tony curtis 5

 

1959-ben Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként aVan, aki forrón szereti című világsikerben sármos szaxofonost játszott. A film bemutatója után világsztárként ünnepelték.

 

marilyn monroe

 

Remek humora miatt főként vígjátékokban szerepelt, de a komolyabb hangvételű filmekben remekül helytállt, bizonyítva, hogy sokkal többre is képes és így volt ez A bostoni fojtogató sorozatgyilkosaként is. A televízió aranykorában az 1970-es évek elején Roger Moore társaként a The Persuaders című sorozatban alakított nagypályás amerikai üzletembert, aki nem félt verekedésekbe keveredni sem. A sorozat Magyarországon Minden lében két kanál címmel futott. Az elmúlt években kevés filmben láthattuk. Felbukkant az Ilyen a bokszban, illetve a Vérdíj 2. – A nagy robbanás című filmben, valamint tévésorozatokban is, mint a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai, vagy a CSI: A helyszínelők. Ez utóbbiban önmagát alakította egy rövid jelenetben.

 

tony curtis  roger moore

 

A hollywoodi sajtó Tony Curtis válása utána is hangos volt magán- és nőügyeitől. Notórius nőcsábászként volt ismert. Szinte minden 10 évben új feleséggel láthattuk az újságok címlapján:

 

tony curtis 6

 

Christine Kaufmann (1963–1967), Leslie Allen (1968–1981), Lisa Deutsch (1993–1994), Andrea Savio (1984–1992)és Jill Vandenberg (1998–). Curtis úgy vélte a hosszú élet titka a fiatal nőkben keresendő. Utolsó felesége és közte 45 év korkülönbség volt. Hat gyermeke született, akik közül színész lett Jamie Lee Curtis (1958), Allegra Curtis (1966) és Kelly Curtis (1956) is. Nicholas fia herointúladagolásban halt meg 1994. július 2-án.

 

tony curtis 7

 

Magyar származására büszke volt, a rendszerváltás után többször is Magyarországra látogatott. Először 1996-ban járt Magyarországon: a kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. Hihetelen hosszú színészi- produceri életpályályán megszámlálhatatlan film elkészítésében működött közre. Halálakor nagy űrt, rengeteg barátot, és milliárdnyi rajongót hagyott maga után

 

tony curtis 8