1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

Tompalátás (amblyopia) felnőttkorban

Rövid anatómia áttekintést követően jelen cikkemben főleg azzal szeretnék foglalkozni, hogy mi az amit felnőttkorban tehetünk, ha valamelyik szemünket nem használjuk rendesen.

 

A tompalátás v. amblyopia a populáció 4-5 százalékát érinti.

Akkor alakul ki, ha gyerekkorban nem megfelelően tudjuk, vagy nem megfelelően használjuk szemünket. Ennek leggyakoribb oka a kancsalság. A kancsal szem esetében a keletkezett kép a retinán nem az éleslátás helyére esik, ezért kettőslátás alakul ki. A kettőslátás miatt az agy kikapcsolja a kancsalító szemet a képalkotásból és nem alakul ki kétszemes látás. Természetesen egyéb más okokból is kialakulhat tompalátás, azonban ezekre a továbbiakban kitérni most nem szeretnék.

 

Az általános orvosi vélemények szerint a tompalátás 8-12 éves kor után már gyógyíthatatlan. Egyes ellenvélemények szerint azonban sosem késő, hogy tompalátó szemünket is munkára kényszerítsük. Nyilván ez attól is függ, hogy milyen fokú a tompalátás. Azonban ha valakinek van kellő türelme és kitartása, akkor még felnőtt korban is kezdheti takargatni a szemeit, és érhet el jó eredményeket.

A tompalátó szemek további sajátossága, hogy sok esetben a színérzés vörös irányba tolódik el, valamint az, hogy a látóélesség térben jobb, mint sorban álló jelek esetében. Ez azt jelenti, hogy az utcai közlekedésnél a látás sokkal jobb, mint egy könyv olvasásakor.

 

Ha a tompalátó betegek jó szemét sérülés éri, esetleg valamilyen szemészeti beavatkozás, vagy kezelés következtében be kell kötni, akkor hirtelen egy merőben más életszituációba kerülhetnek. Gyakorlatilag vakká válhatnak.

 

Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a balesetek nagy része a jól látó szemeket érinti. Ez magyarázható azzal, hogy a használatban lévő szemmel jobban látnak térben, szinte csak ez a szem irányítja mozgásukat.

 

Gyakran találkozok a szemüveg felírása közben tompalátó emberekkel, és nagyon fontosnak tartom, hogy felhívjuk figyelmüket minderre. Számomra meglepő, hogy sokan mennyire félvállról veszik az egyébként sokkal több figyelmet igénylő tényt. Számomra úgy tűnik, mintha bele sem gondolnának ebbe. Szemük védelme érdekében szemüveget kellene viselniük szinte állandó jelleggel. Gondolok itt jó minőségű napszemüvegekre, monitoros lencsékre, kontrasztfokozó szűrőkre és sportszemüvegekre is. Ajánlott lenne a szemüvegek viselése pl., ha túrázni mennek, ahol sokszor belecsapódhatnak ágak a szembe, vagy ha valaki sportol, és ott van kitéve veszélynek, vagy munkavégzéséből adódóan történhet valami és sorolhatnám még itt tovább ezeket a szemre vonatkozó veszélyeket.

 

Járjanak rendszeresen szemészeti szűrésekre, látásvizsgálatokra és adják meg a maximális védelmet szemüknek!