1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

Sportoljunk szemmel láthatóan

Dübörög a síszezon, de figyelni kevés, látni is kell !!!

Sportoláskor az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk. A minőségi látás nélkülözhetetlen legyen az szó bármilyen sportágról is. Vizsgálatok igazolják, hogy a sportbalesetek 60%-a a rossz látásra vezethetőek vissza, de egyes sportágaknál, pl. a síelésnél ez akár 80%-ra is tehető.

 

kerékpáros, úszó, tenisz, squash sport szemüvegek

 

dioptriás kerékpáros szemüveg

 

Sportolásnál egy szemüvegnek extrémebb követelményeknek kell megfelelnie, mint normál viselésnél. Sportoláskor izzadunk,különböző méreganyagok távoznak a szervezetünkből, amik bizony hamar tönkretehetik a kereteket, valamint viselésükkor ronthatják látásunkat.

 

A sportszemüvegek feladata, legyen az dioptriás, vagy sem a szem védelme, a kontrasztok felerősítése, valamint a megfelelő látás biztosítása. Fontos, hogy a szemüvegek biztosan és kényelmesen üljenek az arcon, jól záródjanak, széles látóteret biztosítsanak és törés biztosak legyenek. Legjobb alapanyagú lencse az ilyen szemüvegekben a polikarbonát, amelyről tudni kell, hogy pehelykönnyű, szilánkmentesen törik és 380nm-ig az UV ellen is védi szemünket. Sportoláskor soha ne viseljünk üveglencsés szemüvegeket! Fontos továbbá az is, hogy a lencse megfelelő karc és antireflex-réteggel legyen bevonva, amelyek a páramentesítő réteget is magukba foglalják.

 

sport szemüveg keret lélegző nyílásokkal

 

Számos keretben találhatóak levegőztető nyílások is, amelyek szintén azt a célt szolgálják, hogy a lencse felülete ne párásodjon könnyen. A védelem tovább növelhető a különböző szivacsbetétekkel.

 

A szemüvegek szárához un. fejpántot, vagy sportszárat is illeszthetünk, amik biztosítják, hogy az intenzív mozgás közben is fejünkön maradjon a szemüveg. Nagyon sok esetben a szárakat különböző hosszúságúra vehetjük és a dőlésükön is tudunk állítani, így biztosítva a kényelmesebb viselést. 

 

speciális sport szemüveg lencsék

 

Az optikai piac folyamatos fejlődésével napjainkban extrém magas bázisgörbületű dioptriás lencsék is legyárthatóak már, amelyek torzításmentes látást biztosítanak a sportszemüvegekben.

 

Sportoláskor viselhetünk un. "clip-in" szemüvegeket is.

adidas clip-in szemüveg

 

Ezek a keretekbe belülről csatlakoztatható betétet jelentenek, amelyekbe becsiszolhatóak a különböző korrekciók.

 

Talán az egyik legegyszerűbb megoldás, ha mozgás közben eldobható, napi kontaktlencséket viselünk. A kontaktlencsének számos előnye van sportoláskor a szemüveggel szemben. Növeli a centrális és perifériás látóterünket, együtt mozog szemünkkel, és valódi képet ad (a szemüveg ezzel szemben a korrekciótól függően kicsinyit, vagy nagyit.) Egyes országokban már fittnestermekben is árulnak kontaktlencséket.

 

eldobható sport kontaktlencse

 

Néhány sportágra szeretnék még egyenként is kitérni:

 

1. Vizisportok

Az úszó- és búvárszemüvegek védik a szemet a baktériumoktól, chlortól, valamint az édes- és sósvíztől. Dioptriás változatban ezek is beszerezhetőek már.

 

vízisport szemüveg

 

Vitorlázóknál és szörfösöknél a szemüveg elsősorban az UV-sugárzástól, széltől és víztől védi szemünket. Fontos, hogy polárszűrősek is legyenek a lencsék! Ennek segítségével a zavaró csillogásokat is ki tudjuk szűrni.

 

2. Labdajátékok

Sok labda méretéből adódóan pont belefér a szemüregbe. Ilyen pl. a squash- és teniszlabda is, amely erősebb ütéseknél akár a 200 km/h-ás sebességet is elérheti. Szemüveg viselése nélkül számos sérülést szerezhetünk (pl. szaruhártyasérülés, retinaleválás).

szemüveg labdajátékohoz

3. Télisportok

Az emberi szem kb. 10.000 lux fényerősségre van berendezkedve. Hófedte területeken a fényerősség 100.000 lux erősséget is elérheti. Használjunk mindig síszemüvegeket, valamint napszemüvegeket!

 

télisport szemüvegek