1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

Gyerekszemmel

Megkértem néhány ismerős, különböző életkorú gyereket, hogy írjanak, vagy rajzoljanak nekem valamit ami az emberi szemről, vagy a látásról eszükbe jut. Kíváncsi tekintettel néztek rám, mire is gondolok, aztán munkához fogtak. Megdöbbentő mennyire

...reálisan látnak rá a környezetükre...alulról.

 

szemuveges lany gyerekszemészet rövidlátás kék műanyag gyerek keret szembetegségek kancsalság tompalátás

 

Némelyikük családjában akadnak szemüveges felnőttek, így egyből a szemüvegre asszociáltak, míg mások már voltak gyerekszemészeten is, és így a vizsgálattal kapcsolatos élményeik jutottak eszükbe.

 

gyerekrajz latasvizsgalat gyerekszemészet optika gyerekorvos szembetegségek

 

Munkám során ap mint nap találkozok szemüveges gyerekekkel. A mai gyerekek már nagyon szerencsések olyan szempontból, hogy az üzletekben nagy keretválaszték áll a vevők rendelkezésre, és a becsiszolásra kerülő optikai lencsék is sokkal esztétikusabbak, és könnyebbek, mint évekkel ezelőtt. Talán minden szemüveges szülőnek ott van az emlékében, hogy neki bizony még milyen vastag, és nehéz szemüveget kellett viselnie…

 

szemuveges fiu

 

 A keretválasztásnál mindenképpen fontosnak tartom, hogy lehetőség szerint a gyerek kedvében próbáljunk járni. Ideális az, ha engedjük, hogy ő válasszon keretet, különben nem fogja elfogadni azt, hogy ő „mától kezdve” szemüveges, és viselni sem fogja.

 A szemüveg kiválasztásakor az esztétika mellett törekedjünk arra, hogy a keret strapabíró és könnyű legyen, valamint a lencse műanyagból, vagy polycarbonátból készüljön és lehetőleg UV-védelemmel is rendelkezzen.

 

szemuveges gyerek

 

A gyerekek nagyon hamar és hirtelen nőnek, így ezt is vegyük számításba. Ne válasszunk olyan keretet, aminek szárhossza éppen, hogy jó, vagy valahol bevág a keret és viselése nyomot hagy a fejen. A végső választás előtt mindenképp kérjük ki a szakember véleményét is, hogy megfelelő lesz-e a keret.

 

Sajnos gyakran előfordul, hogy túl későn derül ki, hogy gyermekünknek szemüvegre van szüksége. Akinek családjában vmilyen örökletes fénytörési rendellenesség már előfordult, akkor érdemes minél előbb felkeresni a gyerekszemészetet, hátha a gyerek is örökölte.

 

gyermekszemeszet

 

Egy szemüveg nem azt jelenti, hogy beteg a gyerek. A szem méreteiből adódóan nem megfelelő kép keletkezik a retinán, ami szemüveggel zömében korrigálható.

Legkésőbb az iskolakezdés előtt minden gyermeknek át kellene esnie egy szemészeti szűrővizsgálaton. Sajnos ez napjainkban még nem minden esetben történik meg.

 

 

ingerlékeny gyerek

 

Ha a következők panaszok bármelyikét gyermekénél is megfigyeli, akkor itt az idő, hogy a lakóhelyükhöz közeli gyerekszemészeti vizsgálaton részt vegyenek:

 • gyakori szemdörzsölés, pislogás, homlokráncolás
 • gyakori hunyorgatás
 • hamar fárad olvasásnál és írásnál
 • lassan és gyakori hibával olvas
 • összekeveri a sorokat és betűket
 • ingerlékenység, fáradékonyság
 • túl közelről nézi a könyvet és a televíziót
 • fokozott fényérzékenység
 • gyakran mellényúl a dolgoknak
 • karikás szemek
 • - gyakori fejfájás

gyerekrajz szemészet

 

Figyeljünk  gyermekeinkre, rajtunk múlik, hogy " lássanak, ne csak nézzenek" !

 

ÜZLETÜNKBEN  MINDEN SZERDÁN GYEREKSZEMÉSZET !

(Már hat hónapos kortól )

rendel : Dr. Lévay Noémi 

Gyermekkorban kiemelt fontossággal bír a rizikócsoportba tartozó páciensek (pl. családban szemüveges,kancsal szülő vagy testvér) rendszeres szűrővizsgálata, megelőzendő a leggyakrabban anisometropia ill. a kancsalság miatt kifejlődő tompalátást. 

Az előbb említett elváltozások korrigálása megteremtheti a megfelelő kétszemes együttlátás

kialakulásának feltételeit. Amennyiben ezt kisgyermekkorban elmulasztjuk, a későbbiekben a tompalátás javítására és a sztereolátás kiépítésére már nincs mód. A helyszínen lehetőség van tágított pupillás szemüvegfelírásra, kancsalság-vizsgálatra, szemfenékvizsgálatra is.

 

gyerek szemészet

 

bejelentkezés és információ :

Tel :    +361 430 – 0592

mobil : 0670427 - 9637

info[a]wieneroptika.t-online.hu