1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

Egy jó szemüveg filozófiája-gondolatköre-gondolata

Lehet vajon egyáltalán egy szemüvegnek gondolata? Persze, hogy nem, de egy szemüvegen, és szemüvegben elgondolkodhatunk néhány témával kapcsolatban. Különösen én, akinek mindennapjai főleg erről szólnak.

Egyszer egy koncerten ülve, kellemes zenét hallgatva jött az ötlet, hogy körüljárom a témát. Vannak időnként életemben olyan pillanatok, amikor agyam egy része rákattan valamire, és csak úgy csapongok a fejemben lévő gondolatok között. Sajnos ott, az adott pillanatban nem tudtam tollat ragadni, hogy azonnal elkezdjem az írást, pedig az valahogyan más lett volna. Az a világ, amit akkor érzek elrepít messzire, és csak úgy dőlnek és dőlnek a szavak a fejemből. 

távollátó szemüveg, vezető szemüveg állandó szemüvegkeretek

 

Fent a karzaton ülve, kicsit tériszonnyal küszködve, fejemet megtámasztva térdemen ülő karomon, hirtelen felnéztem a színpadra, és egy lejjebb ülő ember szemüveglencséjén keresztül tárult elém a kép. Akkor hirtelen elindult bennem valami. Minden olyan kicsi volt, valahogy izgalmasan torz, mégis nagyon életteli. Azonnal tudtam, hogy rövidlátó az illető, ezért kicsinyített a lencséje. Semmi mást nem tudtam erről az emberről, bár szakmai ártalomból kifolyólag a mínuszos emberek egy része bizonyos sajátos jellemvonásokkal ruházhatóak fel, amelyekre most nem térnék ki, engem mégis az kezdett el érdekelni, hogy mit jelent neki a szemüvege. Szükséges rossz, mert utálja, hogy szemüveges, a gyermekkori csúfolások egykori emléke, vagy esetleg legkedvesebb „társa” az életben, mert nélküle bizony csak félember lenne.

 

Aztán hirtelen körbenéztem. Rengeteg közöttünk a szemüveges.

 

Szemüveg. Szemüveg. Kinek mit jelent?

 

Néha rejtőzködve, kisírt szemekkel egy napszemüveg mögé bújunk, hogy ne lássa senki bánatunkat. Ilyenkor nem arra gondolunk, hogy áll az a bizonyos szemüveg, hanem arra, hogy teljesen eltakar-e minket, minden gondunkkal-bajunkkal, bebújva egy odúba, a teljes titkolózást választva.

 

Aztán egy éjszaka után elkezdve napunkat, néhányan bizony a vekkeróra lenyomása után a szemüvegért nyúlunk félálmosan, hogy kitisztuljon a világ, s elinduljon a nap. Beindítva a kávéfőzőt, kényelmesen üldögélve olvasva az újságot. Mindez szemüveg nélkül más lenne, szinte elviselhetetlen, élhetetlen, már-már elképzelhetetlen.

 

Egyeseknek az a legfontosabb, hogy szemüvegük legyen a lehető legkevésbé feltűnő, szinte észrevétlen. Nem szeretnék, ha egyből azt gondolnák róluk az emberek, hogy itt egy pápaszemes. Szégyellve „másságukat” inkább elfelejtenék, és sokkal boldogabbak lennének nélküle.

steve job szemüvege fúrt keret körlencse polikarbonát lencse

Vannak azonban olyanok is, szerencsére egyre növekvő számban, akik szeretik a különleges darabokat. Ha már okkulláré, akkor az bizony legyen feltűnő, egyedi, vastag szárral, különleges díszítésekkel, mintákkal, egyedi vonalvezetéssel, különleges karaktert biztosítva arcuknak, növelve személyiségüket, erőt, biztonságot nyújtva, esetleg hivalkodva, sok tekintetet vonzva.

woody allen fekete műanyag szemüvege

A magyar lakosság többsége a szemüvegválasztásnál is elég konzervatív. Inkább nehezen újító, mindig a régire vágyó, kicsit ómódi típus. Holott, sosem látott széles választékkal várják a szemüvegkeretek a tulajdonosukat. Számtalan fazon, alapanyag, szín található meg a mai kínálatban. Szinte már azt is érezhetjük, hogy bizony nehéz a választás, annyira nagy a kínálat. Használjuk ki a lehetőségeket. A próba nem kerül semmibe, legalább nézzünk meg néhány vagányabb típust is!
Gondoljunk csak bele, hogy bizonyos személyeknek milyen egyedi karaktert kölcsönöztek a szemüvegek.

 

Hogy kikre is gondolok? John Lennon, Sophia Loren, Woody Allen, Elton John, Johnny Depp, Gandhi, vagy a mozifilmek divatot teremtő szemüvegei, Michael Dougles Összeomlás c. filmben viselt karakteres szemüvege, Tom Cruis és Sarah Jessica Parker és a pilótafazon, Harry Potter és a kerek műanyag.

 

Aztán itt vannak azok, akik csak azért viselnek szemüveget, hogy intellektuelebbnek nézzék őket. Akár vizsgákon, akár munkafelvételen, tárgyaláson, premieren, nekik egy jó szemüveg a ruhatáruk egy része, divatkellék, kiegészítő, eszköz.

 

Aztán másoknak a szemüveg is egy ékszer, egy érték, esetleg egy emlék valakitől.

 

fiatal szemuveges kamasz lany fekete divatos műanyag szemüveg

Valahányszor felveszi az ember eszébe jutnak az egykori kellemes percek, szülők, nagyszülők, a soha nem felejthető emlékek, személyek, kötődések.
Adhatja ezt is egy jó szemüveg.