1037 Budapest, Bécsi út 54.
+36 1 430 0592

3D-s mozik és szemünk

Napjainkban nagyon népszerűek a háromdimenziós mozik. Kevesen tudják azonban, hogy nem mindegyikünk szeme alkalmas ezek nézésére.

 

3d technológiák 3d mozi működése 3d fizikája

 

A térhatású filmek látásához szükséges, hogy mindkét szemünket használjuk. Ha valakinek valamelyik szeme nem vesz részt a képalkotásban, akkor kétszemes (binoculáris) együttlátásról esetükben nem beszélhetünk. Az ilyen embereknek a 3D-s mozi élvezetére sajnos nincs lehetőségük. A moziban egy speciális szemüveget viselünk.

 

A szemüveg különválasztja a jobb és bal szembe sugárzott képet, így a jobb és bal szem eltérő képet kell hogy lásson, amit agyunk egy képpé olvaszt össze. Így látjuk megfelelően térben a filmet.

 

3 D rövid történelme

 

3d nézőke

 

Az első eszközt a sztereoszkópot 1832-ben alkotta meg Charles Wheatstone. Nem sokkal később, 1844 - ben a Soleil & Dubosq cég támogatásával David Brewster is bemutatja a sztereoszkópikus fényképekhez kifejlesztett eszközét.

 

A múltszázad 50-es  éveiben háromdimenziós filmeket úgy készítették, hogy egy piros és egy kék verzióját egymásra vetítettek és a nézők kaptak egy piros és kék szemüveget. A piros lencsén keresztül nézve a piros verziót, olyan volt, mint a régi vicc az üres papírról, mely egy jegesmedvét ábrázolt a hóviharban. Piros a piroson üresnek tűnik, éppen úgy, mint a kék a kéken. Csak a kontrasztos színek érzékelhetőek. 

 

3d piros kek szemuveg

 

Mindkét szemünk más szögből mutatták a képet és ez a két kép egyesült egy háromdimenziós képpé.

 

3d kep

 

Egy igen csúnya, esetlen háromdimenziós képpé...

 

A régi 3D-s filmek inkább csak reklámfogások voltak, mint igazi mozi, - nem úgy napjaink 3D-s filmjei. A régiek színtelenek és zavaros képűek voltak. Annak érdekében, hogy a 3D-s filmek jók legyenek megoldást kellett találni, mellyel a két különböző filmet színek használata nélkül tudták a közönségnek bemutatni. A megoldás a polarizált fény lett. Amit az említett mozikban látunk, az a polárszűrős 3D filmvetítés, ami azon alapszik, hogy vízszintesen és függőlegesen polarizálják fényt, ami kirajzolja a két szemnek szánt képet, a szemüvegben pedig olyan vékony vízszintes és függőleges csíkok vannak, amik már nem is láthatóak, de a épp a megfelelő szemnek szánt képet engedik csak át.

 

3d polarizácio

 

Ennek a technológiának az az előnye, hogy teljesen valóságos, színes képek varázsolhatóak vele a vászonra, viszont macerás kalibrálni, drága a speciális vetítőgép hozzá, és nem olcsó a szemüveg sem.

 

polarizációs 3d szemüveg

 

Amennyiben valaki az egyik szemével nem, vagy csak gyengén, rossz minőségben lát, sajnos  nem tudja élvezni ezeket a filmeket !